Wijkagent Tim van Toren.
Wijkagent Tim van Toren. Foto: Aart van Bockel

Op stap met de wijkagent Tim van Toren

Algemeen

REGIO WOUW - Tim van Toren is in het buitengebied van Roosendaal de wijkagent voor Wouw, Wouwse Plantage, Heerle, Moerstraten en Nispen. Hij is al 20 jaar bij de politie werkzaam in wisselende diensten. Als bewoners aan het werk zijn, voor hun tv zitten of al slapen dan surveilleert Tim in hun woon- en/of werkomgeving. Meestal is hij een graag geziene gast maar voor sommige wakkere gasten beslist niet.

Wat doet een agent zoal? 

Artikel 3 van de politiewet is daarover duidelijk. Een politieagent handhaaft de openbare orde (onder verantwoordelijkheid van de burgemeester), spoort strafbare feiten op (onder verantwoordelijkheid van de Officier van Justitie) en verleent hulp aan hen die dat behoeven.
Hij/zij wordt ook ingezet om besluiten van het OM te bekrachtigen (denk dan aan het binnenhalen van mensen die nog een straf moeten uitzitten), wordt geacht buitenwettelijk gedrag te begrenzen (denk dan aan snelheidscontroles) en beschermt mens en dier (denk dan aan het stoppen van geweldpleging). De wijkagent fungeert als de ogen en oren van de politie in de wijken van steden en dorpen. Dat kan alleen goed functioneren als hij daar een netwerk heeft van mensen die hem kennen en herkennen als “hun” agent Voor De Krant regio Wouw  reden genoeg om de lezer kennis te laten maken met Tim. We gingen een middag met hem mee om te horen hoe hij zijn werk als wijkagent uitvoert en ervaart.


Eerst maar even voorstellen

Tim van Toren, 43 jaar oud en geboren en getogen in Roosendaal. Samenwonend en vader van drie kinderen. Sinds 1 jaar fulltime actief als wijkagent in de rang van brigadier. In zijn jeugdjaren wilde hij laborant worden. Wat later zag hij het bank- en verzekeringsbedrijf wel zitten. Maakte tijdens een carrièredag op school kennis met een agent die (terugkijkend) het zaadje voor zijn huidige loopbaan heeft geplant. Zijn politieopleiding en aansluitende praktijkopleiding typeert hij als “Een geweldige tijd”. Na elke dienst schakelt hij af. Zijn gezin krijgt dan de volle aandacht en ook zichzelf vergeet hij niet. Hij geniet van SF films en blijft fit door te sporten in het sportcentrum.


Specialisatie

De politieorganisatie kent een diversiteit aan algemene taken en specialistische taken. Tim ondersteunt zijn collega’s met het cameratoezicht bij evenementen en weekendhoreca in Roosendaal. Hij is tevens kerninstructeur digitalisering en draagt zo bij aan een effectiever en efficiënter gebruik van mobiele telefoons, bodycams en camera’s in de openbare ruimte.


Plattelandsproblematiek

Tim ervaart zijn werk als wijkagent als plezierig maar pittig door de hoge werklast en niet ingevulde vacatures. Zijn collega’s in stedelijk gebied worden geconfronteerd met grote wijken problematiek. Hij heeft te maken met de plattelandsproblematiek. De lezer van De Krant regio Wouw herkent waarschijnlijk navolgende voorbeelden hiervan wel: drugsproductie in afgelegen voormalige agrarische gebouwen, de rondtrekkende dievenbendes die gereedschap en machines afvoeren en veelplegers die ervandoor gaan met (elektrische) fietsen, scooters en motoren uit schuurtjes. Tussen 24.00 en 04.00 uur is extra waakzaamheid gevraagd. Dan is Tim op straat zichtbaar maar voor slapende lezers onzichtbaar aan het werk.

Grens met België

De nabijheid van de Nederlands-Belgische grens geeft een extra dimensie aan het werk van Tim. In november 2022 werden er bijvoorbeeld samen met de Belgische politie uit Antwerpen in de grensregio controles uitgevoerd. In totaal 380 voertuigen werden daarbij gecontroleerd. De vangst: 20 kg vuurwerk en enkele gebruikershoeveelheden drugs. Daarnaast werden bestuurders onder invloed van drugs en alcohol beboet en liepen berijders aan tegen een boete voor het niet dragen van een autogordel en/of rijden zonder rijbewijs.

Surveilleren

Als wij in de politiebus door de dorpen rijden vertelt Tim meer over zijn werk. Hij is niet aan het rondrijden maar aan het surveilleren. Hij kijkt voortdurend rond naar iets wat mogelijk buiten de context valt. Een slordig achtergelaten fiets langs een verder lege weg valt op. Ook de hardrijder die net Wouwse Plantage inscheurt ontkomt niet aan de kritische blik van Tim. Hij draait zijn auto vliegensvlug en gaat achter hem aan. Te laat. Mogelijk een zijstraat ingeschoten.

Geweldstoepassing

“Ik heb nog nooit hoeven schieten” hoor ik hem zeggen. “Wel gevochten en op tijd weg kunnen springen.” Tim is zich bewust van zijn bijzondere bevoegdheid: het mogen toepassen van gepast geweld! “Maar met rustig optreden en praten kom je al een heel eind” meent Tim.

Wijkagent in de dorpen

Tim volgt een goede raad op van een van zijn leermeesters. Elke dienst eerst de straat op, pas daarna administreren. Maar dat lukt niet altijd want er wordt ook van je verwacht dat je binnen twee dagen terugbelt. Contact met de bewoners gaat bijna vanzelf. Herhaaldelijk zie ik hem zwaaien naar mensen die we passeren en hij stopt even voor een kort gesprek als we een locatie passeren waar recent een geweldsincident heeft plaatsgevonden. Je merkt direct: dat wordt zeer gewaardeerd. Ze vertrouwen hem zichtbaar!

Hoe is de wijkagent te steunen?

In ieder geval niet door anoniem verzoeken aan de wijkagent te richten en om actie te vragen. Daar is de meldlijn Meld Misdaad Anoniem voor. Wel door de wijkagent aan te spreken als hij op straat zichtbaar is. 

Met enige regelmaat is Tim ook gastspreker (denk aan het koffietafel initiatief in Moerstraten) of geeft hij voorlichting over inbraakpreventie, privé camera’s rond het huis, buurtpreventie en internetoplichters. Door kennis te nemen van preventieve maatregelen en die thuis door te voeren (goed hang- en sluitwerk, verlichting binnen en buiten bij afwezigheid, deuren en ramen dicht bij afwezigheid et cetera) help je jezelf en minimaliseer je de druk op de wijkagent.

Voor ik er erg in heb zijn we uren verder en stap ik weer uit de politiebus. Ik heb kennisgemaakt met een prettige vent. Tim, jij mag hier nog jaren blijven als wijkagent!

“In stedelijk gebied worden collega’s geconfronteerd met grote wijken problematiek, in dorpen heb ik te maken met plattelands-problemen”