Bloemist Laura Deijkers
Bloemist Laura Deijkers Foto: AB

Bloemsierkunst Ilona gaat sluiten

Algemeen

WOUW - Onze correspondent opent in de loop van woensdagmiddag de deur van Ilona Bloemsierkunst aan de Omgang in Wouw. Meteen stapt eigenaresse Laura Deijkers van achter haar toonbank naar voren. De vertrouwde geur van bloemen en planten is prettig aanwezig. We maken even kennis en na de hartelijke ontvangst vertelt Laura hoe alles, nu alweer veertig jaar geleden, begon.

In 1984 opent de toen 20-jarige Laura haar eigen bloemenwinkel. Zij wordt in de beginjaren geholpen door familieleden. Haar vader brengt de bestellingen rond; haar moeder helpt mee in de winkel. Ook haar zus Ineke helpt mee de zaak op te bouwen. Met tranen in haar ogen vertelt zij hoe kort voor Moederdag 2005 alles veranderde. Binnen enkele maanden overlijden zowel haar vader als haar moeder. Gelukkig blijft haar zus bij de zaak betrokken. Ze moet echter medewerkers in dienst nemen om de bloemenzaak, die zes dagen per week open is, naar tevredenheid van haar klanten met succes te runnen. Negen jaar lang is Sandra “een gouden meid” zoals zij een van haar toenmalige medewerkers typeert.

Is er veel veranderd in veertig jaar? Laura vertelt: ”Vroeger had je bossen en bosjes met mix bloemen; tegenwoordig is het plukboeket favoriet. Persoonlijk vind ik die trend mooi. Vroeger waren er ook, meer dan nu, hoogtijdagen in het bloemen- en plantenjaar. Klanten kwamen in groten getale je zaak binnenlopen. In februari natuurlijk voor Valentijnsdag, een echte mannendag! 

Dan waren en zijn de bossen rode en rood-roze rozen gevraagd. Daarna kwam Pasen: de bloemenkleur geel is dan hot. Moederdag was de volgende drukke periode. Na de rustige zomermaanden - gezegde: dames bloot, handel dood!-  was het met Allerheiligen in november weer erg druk met grafwerk. En tot slot de kerst met kerststukjes, kerstboompjes en kerststerren. Tegenwoordig is het met Pasen en Allerheiligen duidelijk minder druk. 

Als Laura terugblikt dan is zij dankbaar voor het vertrouwen dat klanten haar schonken bij het samenstellen van rouw- en trouwwerk. Laura: “Ik kreeg de vrije hand bij het samenstellen van boeketten en kransen. Dat heb ik altijd zeer gewaardeerd!”

Beslissing

Het is 2024 en Laura heeft enkele maanden geleden besloten te stoppen. Waarom? Ze stond voor de beslissing om haar huurcontract met nog eens vijf jaar te verlengen. Doorgaan tot haar 66e levensjaar; dat ziet Laura niet meer zitten. In alle voorgaande jaren heeft zij met plezier de vele klanten voorzien van bossen bloemen, boeketten, kransen, planten en accessoires die de bloemen- en plantenbranche eigen zijn. Zij heeft mooie jaren gehad. Laura: “Ik heb veel gelachen en heb veel markante Wouwse mensen gekend. Velen zijn inmiddels verdwenen.”

De bloemenzaak is al een beetje in de leegverkoop-stand geraakt. Als een bord met de naam Ilona wordt gefotografeerd volgt al snel de achtergrond van de naam. Laura: ”Ilona was veertig jaar terug een van de bekendste rode rozen.” Hoeveel van haar klanten zouden dit weten?


Wie neemt straks de winkelruimte over? 

Laura: “Reptielen Enzo gaat met de overname van mijn winkel van 60 naar 80 m2. Door hier naar toe te verhuizen kan mijn buurman Het Papboerke de vrijkomende ruimte van Reptielen Enzo weer huren en zo dus ook uitbreiden.”

Wat waren heel bijzondere momenten? 

Laura: “De keer dat ik bij een bezoek van Koningin Beatrix aan Wouw een boeket mocht maken.  En recent een onbekende bezoeker die met een auto voor kwam rijden met een AA-kenteken. Die kocht hier een mooi boeket bloemen.” Voor wie? Laura: “Geen idee! Maar ook de keren dat collega-ondernemers mij even kwamen helpen. Heb ik zeer gewaardeerd!”

Tenslotte; wat is je lievelingsbloem? 

Laura hoeft niet lang na te denken: “Rozen en plukboeketten”. 

Goed dat de lezers van De Krant dat nu weten want Laura stopt niet ongemerkt met haar zaak. 

Op Paaszaterdag 30 maart wordt namelijk op een feestelijke wijze haar bloemistenperiode afgesloten. Familie, vrienden, langjarige zakenrelaties en trouwe klanten zullen zeker voor de deur staan, met een toepasselijk afscheidsbloemetje ....

Afbeelding
Opruimingstafel
Binnenbord Ilona