Voorwerp op de kubus maart; weet u wat dit is?
Voorwerp op de kubus maart; weet u wat dit is?

Voorwerp op de kubus was een knalraketje

Algemeen

WOUW - Het voorwerp van de maand februari 2024 was een klapraket of een klappertjesraket. Iets waar de kinderen zich vroeger uren mee bezig konden houden.

Je schoof een klappertje over het stalen pinnetje aan de voorkant. Je gooide hem in de lucht en als deze op de grond kwam, gaf dat een ferme knap. Bij zo’n raketje werden 48 klappertjes bijgeleverd dus we konden heel wat mensen aan het schrikken maken. 

Maar de klappertjesraket was ook nog op een andere manier te gebruiken. Dan schoof je het veertje naar voren en achter het slaghoedje stopte je een klappertje. Ook dat gaf hetzelfde effect.

Karel Schrooyen kan zich nog goed herinneren dat daar een zelf bedachte variatie op was verzonnen. “We gebruikten daarvoor twee bouten en een moer. Voor we de twee draadeinden aan weerszijden in de moer vast draaide deden we daar het ‘schrapsel’ van een luciferkop tussen. Maar in die tijd had je ook van die papieren rode kruitklappertjes op rol voor in je klappistool of speelgoedrevolver. Die kon je er natuurlijk ook tussen doen. Hoe meer van die kruitbolletjes in de moer hoe harder en gevaarlijker de knal werd.” 

Een tweede variatie was een holle sleutel met daarin een passende spijker waar de scherpe punt vanaf was gezaagd. “Door er kruit tussen te doen en die hard tegen de grond gooien, gaf dat ook een flinke klap. De sleutel en de spijker maakten we wel eerst met een vliegertouwtje aan elkaar vast, anders moest je steeds naar je onderdelen zoeken. Eigenlijk niet zo verstandig om deze gevaarlijke dingen hier te beschrijven, want het zou de jeugd van nu op een idee brengen. Maar wij waren er in de jaren zestig van de vorige eeuw uren zoet mee.” 

Er kwamen deze maand opnieuw de nodige goede oplossingen binnen, zowel in de VVV-winkel als per mail. De prijs ging na loting naar J. Schoone uit Wouw.

Deze keer een nieuw voorwerp dat vroeger onder meer op de boerderij en bij de molenaar werd gebruikt. U kunt in de VVV-winkel uw oplossing invullen op een briefje, maar dat mag ook per mail: martel6@hetnet.nl

Voorwerp op kubus februari knalraket.