Voorwerp op kubus januari.
Voorwerp op kubus januari.

Voorwerp kubus was handtondeuse

Algemeen

WOUW - Het voorwerp dat in de maand december 2023 op de kubus bij de VVV in Wouw lag was een handtondeuse.

Een zilverkleurige metalen trimmer die met de hand te bedienen was. Voor dat elektriciteit voor iedereen beschikbaar was, was dit een onmisbaar apparaat, dat je in elk gezin en toch zeker bij de betere barbier tegen kwam. Het bovenmesje was simpel te vervangen zodat je altijd met een scherpe tondeuse kon knippen of je baard kon trimmen. Je had een uitvoering voor zowel links- als rechtshandigen. 

De eerste elektrische tondeuse werd in 1919 uitgevonden door Leo J. Wahl uit Amerika. Eerst nog aangedreven door een losse elektromagnetische motor met een flexibele as. Maar in 1920 vroeg hij patent aan op een tondeuse met een aandrijfmotor in de hand.

Deze handtondeuse komt uit Engeland en is vervaardigd bij Burman & sons. Hij werd spontaan beschikbaar gesteld door mevrouw Vervaart. Heeft u ook een voorwerp wat u graag voor deze rubriek wil inzetten, dan mag u het altijd afgeven bij het VVV in Wouw. Doe er een kaartje bij met uw naam en telefoonnummer. Zo kan heemkundekring ‘De Vierschaer’ nog jaren verder met deze beeldende vraagbaak.

We kregen heel veel goede oplossingen binnen niet alleen op papier, maar ook via de mail. Er moest dus weer geloot worden en M. Verbraak uit Wouw werd de gelukkige winnaar. Hij krijgt het prijsje van heemkundekring De Vierschaer thuisbezorgd. Weet u het nieuwe voorwerp op de kubus? Vul dan een briefje in bij de VVV-winkel of mail: martel6@hetnet.nl.

Voorwerp kubus december: handtondeuse