Geert Vandekeybus lijsttrekker voor N-VA/PLE
Geert Vandekeybus lijsttrekker voor N-VA/PLE

Vandekeybus lijsttrekker van grootste partij in Essen

Algemeen

ESSEN – N-VA/PLE, de grootste partij in de Essense gemeenteraad, maakte bekend dat Geert Vandekeybus bij de verkiezingen in oktober de lijst zal trekken. Vandekeybus is daarmee ook kandidaat om burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) op te volgen. Lokaal N-VA-voorzitter Dirk Smout wordt lijstduwer.

Bij de verkiezingen van 2018 haalde N-VA/PLE tien zetels in de gemeenteraad, één meer dan CD&V. Die partij vormde echter een meerderheid met Vooruit, zodat N-VA/PLE opnieuw in de oppositie belandde. Het samenwerkingsverband van de Essense N-VA en de lokale partij PLE (Project Leefbaar Essen) is erop gebrand om deze keer wel de gemeente mee te besturen. 

“Daarvoor moeten we niet alleen opnieuw de grootste partij worden, we moeten ook groot genoeg zijn om een heruitgave van de huidige coalitie onmogelijk te maken”, stelt Dirk Smout, die daarmee de keuze voor de Essenaar meteen scherpstelt: N-VA/PLE of CD&V/Vooruit. “Binnen de nieuwe meerderheid wordt vervolgens de persoon met de meeste stemmen van de sterkste lijst burgemeester. We willen absoluut dat dit iemand van ons is.”

Ervaring en een frisse blik

Met Geert Vandekeybus (53) kiest N-VA/PLE alvast voor een lijsttrekker met heel wat jaren op de teller in de Essense gemeenteraad, maar vooral ook veel ervaring buiten de politiek. Vandekeybus werkt in het onderwijs en was lang directeur/ zorgcoördinator van de Lagere School College, waarna hij de overstap naar de begeleiding van scholen maakte. “Ik ben in onze ploeg lang niet de enige die een pak ervaring binnenbrengt, uit de gemeenteraad maar ook vanuit het bedrijfsleven en de openbare sector. Die diversiteit maakt ook onze sterkte. Tegelijk hebben we ook een frisse blik behouden, aangezien al sinds de eeuwwisseling andere partijen de meerderheid vormen – CD&V zelfs al van vóór de Tweede Wereldoorlog.”

Vandekeybus wil met name inzetten op een beleid dat meer in de toekomst investeert: “Onder andere aanleg van meer fietspaden, een vlottere en veiligere mobiliteit in onze gemeente, meer aandacht voor verenigingen, bescherming van het open en landelijk karakter van Essen.”

Besturen in dialoog

Dirk Smout (60) die bij de vier vorige gemeenteraadsverkiezingen de lijst trok en zijn partij daarmee van twee naar tien zetels bracht kiest deze keer voor een lijstduwersplaats: “Ik zit sinds 1994 in de gemeenteraad en heb daardoor een heel goede kijk op waar onze gemeente kansen heeft laten liggen, en ik wil die kennis graag gebruiken om mee te werken aan een bestuur dat Essen opnieuw in de juiste richting stuurt. In welke rol, dat beslist de kiezer.”

N-VA/PLE reikt alvast de hand naar iedereen die daaraan een steentje wil bijdragen. Smout: “We willen een bestuur dat niet alleen luistert naar wat er in onze gemeente leeft, maar met iedereen de dialoog aangaat, om samen tot goede oplossingen te komen. De deur van het gemeentehuis moet terug een open deur worden.”

Geert Vandekeybus lijsttrekker voor N-VA/PLE
Geert Vandekeybus lijsttrekker voor N-VA/PLE
Geert Vandekeybus (rechts) lijsttrekker voor N-VA/PLE; links Dirk Smout.