Vira met haar zoon Jeremia en dochter Emilia.
Vira met haar zoon Jeremia en dochter Emilia. Foto: Aart van Bockel

Oekraïense kinderen op Wouwse school

Algemeen

WOUW - De oorlog in Oekraïne is sinds een jaar bijna dagelijks onderdeel in het 8 uur journaal. Sinds februari 2022 zijn de namen van vele Oekraïense dorpen en steden in beeld geweest.  De meeste Nederlanders zullen nu wel een paar steden namen weten te noemen als er naar gevraagd zou worden. De namen Kyiv, Mariupol, Soledar, Bachmoet en Odessa zullen de lezer ook wel bekend voorkomen. Maar is dat ook het geval met de stad Lutsk? 

Lutsk. Nooit van gehoord, even googlen dan maar. Je schrikt als direct een BBC reportage in beeld komt met navolgende koptekst: “Huge fire ball lights up night sky over Lutsk”. Op vrijdagmorgen 11 maart 2022 zijn op het nabijgelegen vliegveld drie aanvallen door de Russische krijgsmacht uitgevoerd. De West-Oekraïense stad Lutsk is een regionaal centrum met meer dan 200.000 inwoners. De stad ligt in de nabijheid van zowel de Poolse als de Belarussische grens. Russische troepen trekken op dat moment richting de hoofdstad Kiev. 

Van Lutsk naar Wouw

De jonge Oekraïense moeder Vira besloot een jaar geleden, samen met haar twee kinderen, het land te verlaten. Dat is het moment dat de frontlinie en het oorlogsgeweld de stad naderen. Haar ex-man blijft in Oekraïne achter. 

Sinds februari 2022 wonen Vira en haar kinderen bij een Pools gastgezin in Wouw. Vira (die aan de universiteit Pools heeft gestudeerd) is meertalig. Naast het Oekraïens en Pools is ook de Duitse taal voor haar niet vreemd dankzij de vele internationale contacten die zij tijdens haar werk met zustersteden van Lutsk in diverse West-Europese landen heeft opgebouwd. Vira spreekt en verstaat intussen de Nederlandse taal ook al aardig. Maar het kan volgens haar nog beter. Sinds kort volgt zij daarom taalonderwijs Nederlands in de bibliotheek te Roosendaal. Ook in kindcentrum De Stappen is Vira te vinden. Zij is als vrijwilliger betrokken bij activiteiten in de school. Zo komt zij in contact met het team en andere ouders. Op een ontspannen wijze wordt haar en die van haar dochter Emilia en zoon Yeremiia ook op De Stappen Nederlandse taalvaardigheid in stapjes naar een hoger niveau getild. 

Soepel

Hoe ervaren Vira en de kinderen het leven in Wouw? Zij antwoordt kort en krachtig: veilig en comfortabel (zowel op school als in haar gastgezin). Vira is positief over het kleine Wouw en de vriendelijke inwoners van het dorp. Kindcentrum De Stappen is blij met Vira. De teamleden helpen haar waar zij kunnen. Dat merk je direct als zij de school komt binnenlopen voor het interview. Ook de kinderen zijn intussen gewend aan hun nieuwe school. Emillia is begonnen op de dagopvang in de peutergroep en zit nu op school. Doordat de opvang en het onderwijs samen gaan bij kindcentrum “De Stappen” is deze overgang heel soepel verlopen. Gelukkig is er regelmatig contact met hun vader. Hij verblijft nog altijd in het onveilige Oekraïne. 

Toekomst

Hoe de toekomst voor Vira en haar twee kinderen eruit ziet is nog ongewis. Recent is zij nog even kort in Lutsk terug geweest. Gelukkig waren er tijdens haar bezoek geen inslagen van raketten maar dat kan elk moment wel het geval zijn. Zij hoopt op een spoedig einde van de vijandigheden. Die wens wordt gedeeld door allen die haar in Wouw kennen! 

Tot slot. Is Lutsk niet een geschikte partnergemeente voor de steden combinatie Roosendaal - Bergen op Zoom? We gaan burgemeester Han van Midden deze vraag binnenkort stellen. Vira zou de burgemeesters bij de opstart kunnen ondersteunen.

Vira met haar zoon Jeremia en dochter Emilia