Historische locatie het Kasteel van Wouw dingt mee naar erfgoedprijs BNG.
Historische locatie het Kasteel van Wouw dingt mee naar erfgoedprijs BNG.

Stemmen op het Kasteel van Wouw

Algemeen

WOUW - Roosendaal is één van de gemeenten die is genomineerd voor de erfgoedprijs van de Bank van Nederlandse Gemeente (BNG). Het gaat daarbij met name over het Kasteel van Wouw en wat groenobjecten in de binnenstad.

In 2023 ligt de focus op ‘Groen Erfgoed’. Roosendaal heeft zich aangemeld voor de prijs en werd genomineerd door leden van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. Samen met Arnhem, Nieuwegein en Weert sprong Roosendaal eruit vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop ze het groene erfgoed herstelt en onderhoudt. Juryvoorzitter Ina Adema, die ook Commissaris van de Koning in Noord-Brabant is, licht toe: “Ook dit jaar waren we enthousiast over de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen. Werken met het thema groen erfgoed heeft geleid tot verrassingen: gemeenten die misschien niet in het oog springen als erfgoedgemeenten blijken uit te blinken op het vlak van groen erfgoed. We hebben incognito bezoeken aan de vier gemeenten gebracht en de zaken verder onderzocht!”

Oproep

Om de prijs te bemachtigen moet er op de projecten gestemd worden door het publiek en daar willen de vrijwilligers van het Kasteel van Wouw iedereen voor oproepen.

Op 8 juni wordt tijdens een Erfgoedsymposium georganiseerd door de gemeente Eindhoven de winnaar van 2023 bekend gemaakt.

Het Wouwse kasteel

Ten westen van het dorp Wouw ligt het Kasteel van Wouw, een beschermd archeologisch rijksmonument. Het Kasteel is van origine een waterburcht: een kasteel met een (dubbele) gracht eromheen. Eind vijftiende eeuw werd het uitgebouw tot de grootste vesting van Nederland. Sinds de 17e eeuw is het kasteel echter in verval geraakt.

De vrijwilligers van de stichting Kasteel van Wouw waren al langer van plan om het kasteel en de slotgracht opnieuw toegankelijk te maken. De wens van waterschap Brabantse Delta om wateroverlast in het dorp Kruisland tegen te gaan door op het kasteelterrein waterberging te realiseren, vormde een doorbraak voor deze plannen en gaf het groene erfgoed ook een klimaat-adaptieve functie.

De slotgracht is uitgediept om als opslagplek voor water te dienen, er is een stuw aangelegd om het waterpeil te reguleren en het bodemsysteem is verbeterd. Het historische terrein is bovendien onderdeel geworden van een ecologische verbindingszone, waardoor dieren en planten zich gemakkelijker kunnen verspreiden tussen verschillende natuurgebieden en het risico op uitsterving wordt verkleind.

Verder wordt er gewerkt aan het herstel van de fundering van oude burcht en vesting die door het graven van de gracht bloot is komen te liggen.

Stemmen 

Het zou daarom fijn zijn als zo veel mogelijk mensen zouden stemmen via de link: https://www.kunsten92.nl/publieksprijs-bng-bank-erfgoedprijs-2023/. Daar kan op een eenvoudige manier een stem uitgebracht worden op de gemeente Roosendaal en daarmee op het Wouwse Kasteel.