Afbeelding

Kasteel van Wouw in race voor de BNG-erfgoedprijs

Algemeen

WOUW - Het project ‘Kasteel van Wouw’ is voorgedragen voor de BNG-erfgoedprijs door de gemeente Roosendaal. De gemeente diende het in bij het Erfgoedplatform van Kunsten. Dit jaar ligt de nadruk op groen erfgoed.

Een woordvoeder van de gemeente zegt dat het kasteel inmiddels bij de laatste vier zit. “We zien het als een waardering richting de vrijwilligers, die duizenden uren gestoken hebben om het kasteel weer tot leven te wekken”, geeft de gemeente aan. Het groene aspect is vooral te zien aan de grachten die terug in beeld zijn gebracht en dienen als waterberging. De aarden wallen zijn terug en inmiddels begroeid met gras en ook dat zorgt voor groen. De variatie aan struiken, bloemen en planten is ondertussen flink groter geworden en kleine diertjes en vogels hebben het kasteelterrein dankbaar omarmd.

Vrijwilligers

Een jury die onder leiding staat van Ina Adema, de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, breng binnenkort een incognito bezoek aan de vier genomineerden. De Stichting Kasteel van Wouw hoopt wel dat dit bezoek op zaterdag wordt gebracht als de vrijwilligers aan de slag zijn en ze mogelijk nog wat toelichting kunnen geven. “Het project is een initiatief van een grote groep vrijwilligers en het wordt gedragen door de Wouwse bevolking. Dat is anders dan initiatieven die door gemeentes of overheden worden genomen”, stelt het bestuur.

Historie

De oude waterburcht werd tussen het jaar 1250 en 1300 gebouwd. Niet bekend is of dat door de heren van Breda of van Bergen op Zoom werd gedaan. In 1287 kwam het gebied en het kasteel in handen van de heren van Bergen op Zoom en Gerard van Wesemale noemde zich Heer van Wouw.

De heren van Bergen op Zoom verbleven voor de bouw van het Markiezenhof meestal in Wouw. In de periode tussen 1492 en 1504 werd de waterburcht omgebouwd tot een vesting met vier hoektorens, een voor- en achterpoort en tussen deze gebouwen aarden wallen. Het geheel was omgeven voor een veertig meter brede gracht en op het binnenterrein stonden grote woon- en bedrijfsgebouwen.

In de periode na de Tachtigjarige Oorlog verdween de bebouwing langzamerhand, doordat het bouwmateriaal hergebruikt werd voor wegverharding en het bouwen van huizen en schuren in de regio. Ook aan de kerk en het Markiezenhof in Bergen op Zoom werden stenen en hout van het Wouwse kasteel gespendeerd.

Inmiddels is een groot deel van de fundering die nog op het terrein aanwezig is weer zichtbaar. Dankzij de stichting, de gemeente Roosendaal, Waterschap Brabantse Delta en de Provincie Noord-Brabant kwam een bedrag van 1,3 miljoen beschikbaar om de vesting weer in het landschap te laten verschijnen.

Op 8 juni wordt de winnaar in Eindhoven bekendgemaakt, want naast Roosendaal zijn ook Weert, Arnhem en Nieuwegein in de race voor de erfgoedprijs.