Een kijkje nemen in de molen is vooral voor kinderen fascinerend en een handje helpen helemaal.
Een kijkje nemen in de molen is vooral voor kinderen fascinerend en een handje helpen helemaal. Foto: Aart van Bockel

Jong geleerd is oud gedaan

Algemeen

WOUW -  REGIO - In West-Brabant en met name in de regio rond Wouw zijn meerdere molens te bewonderen. Op speciale dagen kan er zelfs tot in de kruin van de molen worden rondgekeken. Je moet dan wel de nodige traptreden op en af. De Krant regio Wouw ging op stap in de omgeving en interviewde molenaars en molenliefhebbers die nauw betrokken zijn bij dit cultureel erfgoed.


Verdwenen molens

We reden door dorpen in de regio en wijk De Kroeven in Roosendaal en fotografeerden de molens die we tegenkwamen. We luisterden ook naar verhalen over verdwenen molens, zoals een van de oudste watermolens van Nederland aan de Minnebeek van Roosendaal. Deze molen is beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog gekomen en in 1960 afgebroken. De Kalsdonkse molen, waar nu Charitas is gesitueerd en de molen aan de Roosendaalse kaai, Turfberg, zijn ook verdwenen. 

In Wouwse Plantage werd in 1876 een naamloze korenmolen gebouwd door J. van Tilburg. Deze beltmolen, lokaal bekend onder de naam Molen Pindorp, is niet meer terug te vinden aan de Paul Emsensstraat. Verwoest door oorlogsgeweld tijdens de bevrijdingsdagen in 1944. Een Wolfje, een kleine molensteen van deze molen, is nog te vinden achter de molen in Huijbergen. De laatste molen die in West-Brabant is verdwenen, stond tot 1990 in buurtschap De Kladde bij Lepelstraat.

Zichtbare molens

Navolgende molens zijn nog altijd, veel of weinig uren draaiend of in stilstand, te zien. Molen De Arend aan de Akkerstraat in Wouw, bouwjaar 1811, staat bijna elke zaterdag te draaien. Deze molen is nog in particulier bezit maar wordt beheerd door een stichting die banden heeft met de lokale Heemkundekring De Vierschaer. Bekende molenaars zoals Jacobus Aerden, Janus Potters en Cees Embregts zijn aan deze molen verbonden geweest, als molenaar en leermeester. Nu is Marijn Kaufman er de molenaar. Jesse Bergquist, recent geslaagd voor zijn examen en nu de jongste molenaar van Brabant!, vertelde hier meer over zijn passie voor molens. Daarover straks meer.

De Bergkorenmolen Johanna, gesitueerd aan de Bergsestraat in Huijbergen. Deze ronde stenen molen met Oud-Hollandse wiekenvorm en een duifje op de vangstok, aandenken aan de molenbouwers Johan en Klaas Doornbosch uit Adorp, stamt uit 1862. Vermoedelijk zijn zij de naamgevers van de molen die in 1966 werd aangekocht door de voormalige gemeente Huijbergen. In 1968 is de restauratie gestart en in 1975 was dit rijksmonument weer in werking en vele jaren onder de hoede van molenaar Hans Oele. De molen draait nu met enige regelmaat dankzij de inzet van molenaar Judo Goris, zoon van de laatste beroepsmolenaar aldaar en geboren in het pand direct naast de molen. Hij wordt ondersteund door Theo Sanders, voorzitter stichtingsbestuur Molen Johanna en molenhulp Tonnie Sebregts.