
Vrijwilliger bij brandweer: leerzaam & gezellig
AlgemeenHUIJBERGEN - Het is maandagavond als De Krant, op uitnodiging van postcommandant Jeffrey van Dijk, instapt in de tankautospuit van de vrijwillige brandweer Huijbergen. De wekelijkse oefening start met een rit naar het bosrijke buitengebied van Huijbergen. Daar ontvangt de bevelvoerder het bericht dat in het centrum van Huijbergen een brand is gemeld. Via de portofoon wordt informatie met de meldkamer gedeeld. Het ademluchttoestel wordt nog in de rijdende tankautospuit losgekoppeld van de stoel van elk bemanningslid. Taken worden onderling verdeeld.
Even later arriveert de brandweerploeg van Huijbergen op de locatie. Rook en vuur zijn zichtbaar achter een van de ramen van het brandende gebouw. Er zijn nog mensen binnen. Na een snelle verkenning (een tweetal linksom en een tweetal rechtsom) is een gesimuleerde vuurhaard op de 1e verdieping in beeld. Gekleed in bluskleding en uitgerust met ademlucht, waterslangen en krachtige zoeklampen wordt het pand via de noodtrap betreden. Dikke rook ontneemt binnen het zicht. Kamer voor kamer wordt doorzocht. Een bedwelmd en bewusteloos slachtoffer (in de vorm van een zware pop) wordt naar buiten gebracht. Dat is flink sjouwen! Direct wordt in de buitenlucht door een van de ploegleden bij slachtoffers eerste hulp verleend in de vorm van mond op mondbeademing en hartmassage. Andere ploegleden doorzoeken intussen het gebouw op nog meer slachtoffers. De om hulp roepende stem van een vrouwelijk slachtoffer klinkt uit een van de geblakerde kamers.
Even later is ook een tweede vuurhaard gelokaliseerd en wordt de brand geblust. De oefening komt hiermee ten einde. Het is tijd om de uitgerolde slangen weer keurig op te bergen in de wagen. Tijd ook om terug te keren naar de brandweerkazerne en de bluskleding en helmen weer uitruk gereed terug te hangen in de remise. Klaar voor een volgende oefening of een echte inzet.
Echte inzet
Dan moet je denken aan een bosbrand, een woningbrand, (dumping van) gevaarlijke stoffen of een verkeersongeluk. Maar het kan ook een ander veiligheidsincident zijn die bij de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wordt gemeld. De vrijwilligers worden in dat geval opgeroepen met een pieper. Na een alarmering gaan de vrijwilligers richting de kazerne die is gesitueerd in het centrum van het dorp. Bluskleding aantrekken, helm op en overige uitrusting bij de hand houden: de ploeg is klaar voor inzet!
Opleiding en training
Kan iedereen dit vrijwilligerswerk doen? Een normale conditie en een goede gezondheid zijn vereist. Je moet slagen voor de aanstellingskeuring voordat je bij de vrijwillige brandweer kunt starten. Als aspirant-manschap volg je vervolgens gedurende 1.5 - 2 jaar diverse praktijkgerichte trainingen en cursussen. Dat is veelal in de avonduren of op zaterdag (maar alles met een nette vergoeding). Daarna ben je officieel manschap.
Doorgroeien is ook een optie
Zo kan het zomaar zijn dat jij later de tankautospuit bestuurt als chauffeur/pompbediende. Je kunt zelfs doorgroeien tot bevelvoerder en leidinggeven aan een ploeg. Alleen maar oefenen en trainen? Zeker niet. Je rukt mee uit als aspirant naar echte incidenten. Naast oefenen en inzet is gezelligheid en teamgeest net zo belangrijk voor een vrijwillige brandweer. Je moet daarbij op elkaar kunnen rekenen en elkaar vertrouwen. Teamgeest is dus gevraagd. Daar hoort ook een drankje en een hapje bij. Gezelligheid bij brandweer Huijbergen? Op dat punt zit het wel goed.
Oude mannenwerk
Oude mannenwerk is het zeker niet! In Huijbergen varieert de leeftijd van 20 tot 50+. Ook een jonge vrouw stapt deze trainingsavond de brandweerkazerne binnen. Recent ingestroomde teamleden zijn eerder bij de jeugdbrandweer van Huijbergen actief geweest. Zij weten dus al wat er van hen wordt verwacht.
Samen doorgroeien
Jeffrey vertelt enthousiast over de samenwerking met de vrijwillige brandweerkorpsen van Putte, Ossendrecht en Hoogerheide. Als in de brandweerkazerne iedereen met een bakje koffie bijeen zit, valt op dat hier mensen bijeen zijn die goed met elkaar overweg kunnen. Is er dan nog plaats voor de instroom van nieuwe vrijwilligers? “Zeker wel”, zegt Jeffrey, “vooral tijdens de daguren is de bezetting van de kazerne een echte puzzel.”
Nieuwe vrijwilligers
Brandweer Huijbergen zoekt dus nog nieuwe vrijwilligers (18+ en ouder) die willen worden opgeleid.
Heb je interesse neem dan contact op met de postcommandant (Jeffrey van Dijk) via www.brandweer.nl/huijbergen, de Facebook-pagina of kom op maandagavond eens in de kazerne kijken. Wie weet ben jij dan net zo enthousiast als onze correspondent.










