Gereedmaken voor reddingsactie.
Gereedmaken voor reddingsactie. Foto: AB

Vrijwilliger bij brandweer: leerzaam & gezellig

Algemeen

HUIJBERGEN - Het is maandagavond als De Krant, op uitnodiging van postcommandant Jeffrey van Dijk, instapt in de tankautospuit van de vrijwillige brandweer Huijbergen. De wekelijkse oefening start met een rit naar het bosrijke buitengebied van Huijbergen. Daar ontvangt de  bevelvoerder het bericht dat in het centrum van Huijbergen een brand is gemeld. Via de  portofoon wordt informatie met de meldkamer gedeeld. Het ademluchttoestel wordt nog in  de rijdende tankautospuit losgekoppeld van de stoel van elk bemanningslid. Taken worden  onderling verdeeld.

Even later arriveert de brandweerploeg van Huijbergen op de locatie.  Rook en vuur zijn zichtbaar achter een van de ramen van het brandende gebouw. Er zijn  nog mensen binnen. Na een snelle verkenning (een tweetal linksom en een tweetal  rechtsom) is een gesimuleerde vuurhaard op de 1e verdieping in beeld.  Gekleed in bluskleding en uitgerust met ademlucht, waterslangen en krachtige zoeklampen  wordt het pand via de noodtrap betreden. Dikke rook ontneemt binnen het zicht. Kamer voor  kamer wordt doorzocht. Een bedwelmd en bewusteloos slachtoffer (in de vorm van een  zware pop) wordt naar buiten gebracht. Dat is flink sjouwen! Direct wordt in de buitenlucht  door een van de ploegleden bij slachtoffers eerste hulp verleend in de vorm van mond op  mondbeademing en hartmassage. Andere ploegleden doorzoeken intussen het gebouw op  nog meer slachtoffers. De om hulp roepende stem van een vrouwelijk slachtoffer klinkt uit  een van de geblakerde kamers. 

Even later is ook een tweede vuurhaard gelokaliseerd en  wordt de brand geblust. De oefening komt hiermee ten einde. Het is tijd om de uitgerolde  slangen weer keurig op te bergen in de wagen. Tijd ook om terug te keren naar de  brandweerkazerne en de bluskleding en helmen weer uitruk gereed terug te hangen in de  remise. Klaar voor een volgende oefening of een echte inzet.

Echte inzet

Dan moet je denken aan een bosbrand, een woningbrand, (dumping van) gevaarlijke stoffen of een verkeersongeluk. Maar het kan ook een ander veiligheidsincident  zijn die bij de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wordt gemeld. De vrijwilligers  worden in dat geval opgeroepen met een pieper. Na een alarmering gaan de vrijwilligers  richting de kazerne die is gesitueerd in het centrum van het dorp. Bluskleding aantrekken,  helm op en overige uitrusting bij de hand houden: de ploeg is klaar voor inzet!  

Opleiding en training

Kan iedereen dit vrijwilligerswerk doen? Een normale conditie en een goede gezondheid zijn vereist. Je moet slagen voor de aanstellingskeuring voordat je bij de  vrijwillige brandweer kunt starten. Als aspirant-manschap volg je vervolgens gedurende 1.5 - 2 jaar diverse praktijkgerichte trainingen en cursussen. Dat is veelal in de avonduren of op zaterdag (maar alles met een nette vergoeding). Daarna ben je officieel manschap.  

Doorgroeien is ook een optie

Zo kan het zomaar zijn dat jij later de tankautospuit bestuurt als chauffeur/pompbediende. Je kunt zelfs doorgroeien tot bevelvoerder en leidinggeven aan een ploeg.  Alleen maar oefenen en trainen? Zeker niet. Je rukt mee uit als aspirant naar echte incidenten. Naast oefenen en inzet is gezelligheid en teamgeest net zo belangrijk voor een vrijwillige brandweer. Je moet daarbij op elkaar kunnen  rekenen en elkaar vertrouwen. Teamgeest is dus gevraagd. Daar hoort ook een drankje en een hapje bij. Gezelligheid bij brandweer Huijbergen? Op dat punt zit het wel goed.  

Oude mannenwerk

Oude mannenwerk is het zeker niet! In Huijbergen varieert de leeftijd van 20 tot 50+. Ook een  jonge vrouw stapt deze trainingsavond de brandweerkazerne binnen. Recent ingestroomde  teamleden zijn eerder bij de jeugdbrandweer van Huijbergen actief geweest. Zij weten dus al wat er van hen wordt verwacht.  

Samen doorgroeien

Jeffrey vertelt enthousiast over de samenwerking met de vrijwillige  brandweerkorpsen van Putte, Ossendrecht en Hoogerheide. Als in de brandweerkazerne iedereen met een bakje koffie bijeen zit, valt op dat hier mensen bijeen zijn die goed met elkaar overweg kunnen. Is er dan nog plaats voor de instroom van nieuwe vrijwilligers? “Zeker wel”, zegt Jeffrey, “vooral tijdens de daguren is de bezetting van de kazerne een echte puzzel.”

Nieuwe vrijwilligers

Brandweer Huijbergen zoekt dus nog nieuwe vrijwilligers (18+ en ouder) die willen worden opgeleid.  

Heb je interesse neem dan contact op met de postcommandant (Jeffrey van Dijk) via www.brandweer.nl/huijbergen, de Facebook-pagina of kom op maandagavond eens in de  kazerne kijken. Wie weet ben jij dan net zo enthousiast als onze correspondent.

Opschrift brandweerauto
jongste  teamlid
Enige vrouwelijke teamlid.
Brandhaard bovenverdieping
Oefening reanimeren.
Instructie moment
Binnentreden brandende verdieping.
Zoekaktie binnen
Slecht zicht door rookontwikkeling
Controle binnenruimtes
Persoonlijke uitrusting in Kazerne