Jubilarissen SolidariteitsWerkplaats in Huijbergen.
Jubilarissen SolidariteitsWerkplaats in Huijbergen. Foto: AB

Oud gereedschap heeft mooie toekomst

Algemeen

HUIJBERGEN - Al ruim 35 jaar (sedert 1.1.1988) wordt in Huijbergen, aanvankelijk door leden van de vereniging Vraag en Aanbod Huijbergen en sinds 2013 door de Stichting SolidariteitsWerkplaats Huijbergen (SWH) 2e hands en nieuw gereedschap ingenomen voor hergebruik in ontwikkelingslanden. Na ontvangst gaan vrijwilligers aan de slag met het schoonmaken en/of repareren en gebruiksgereed maken van het binnengekomen gereedschap voordat het weer de wereld in (en met name naar Afrikaanse landen) wordt ingestuurd. SWH is een van vele inzamelpunten in Nederland en tevens een reparatiewerkplaats die nauw samenwerkt met de stichting Vraag en Aanbod International (VAI) te Alphen (N-Br).


Nestor werkplaats Huijbergen
Voor een interview wordt de krant door de vrijwilligers direct doorverwezen naar broeder Huub Brooijmans. Hij is al meer dan 35 jaar met hart en ziel betrokken bij de SolidariteitsWerkplaats. Hij zet zich in “voor iedereen, voor de derde wereld, voor een menswaardig bestaan”. Als wij hem opzoeken worden we hartelijk ontvangen. Hij is net klaar met de voorbereidingen van de 35 jarige jubileumbijeenkomst op 30.8.2023 waar meerdere vrijwilligers in de schijnwerpers worden gezet. Huub heeft daarvoor de historie weer even op papier gezet.

Historie in het kort
De werkplaats in Huijbergen, gespecialiseerd in het repareren van gereedschap, ging in 1988 van start in een ruimte van het schoolinternaat St. Marie. De initiatiefnemers waren organisatoren van de jaarlijkse rommelmarkt. Jonge Nederlandse werklozen in die tijd werden in de gelegenheid gesteld op vrijwillige basis en met behoud van uitkering werkervaring op te doen. Mensen met een WAO-uitkering en vroeggepensioneerden kwamen er als werkmeesters terecht. In mei 1990 verhuisde de werkplaats naar de boerderij van Jac van Aert, Het Heijmansven, aan de Bergsestraat waar 90 m2 ruimte beschikbaar werd gesteld. In 1992 waren ook asielzoekers en cliënten van de reclassering actief in de werkplaats. In november 1998 verhuisde de werkplaats naar de voormalige loods van gemeentewerken aan het Canadaplein. Daar zijn zij nog altijd naast de brandweerkazerne gehuisvest.

Waar gaat het gereedschap naar toe? 
In veel Afrikaanse landen is goed gereedschap voor vakmensen een schaars goed. Denk dan aan fietsenmakers, elektriciens, metselaars, boeren, loodgieters, timmermannen en nog vele andere beroepen. Maar ook aan technische scholen en buurtverenigingen in deze landen. Door internationaal vraag en aanbod met elkaar in contact te brengen krijgt niet (meer) gebruikt gereedschap uit Europese landen een nieuwe gebruiker in Kameroen, Congo-Kinshasa, Kenia, Nigeria, Namibië, Oeganda, Senegal etc.. Maar ook Haiti. Denk bij gebruiker niet alleen aan jonge mannen. Ook vrouwen worden opgeleid, bijvoorbeeld tot kapster of naaister. Niet alleen gezonde mensen worden geholpen met vaktechnische opleidingen en vakmateriaal. Ook kansarme en kwetsbare jongeren, HIV-slachtoffers, ongehuwde moeders en wezen krijgen projectgerichte ondersteuning bij het behalen van een vakdiploma en vervolgens vinden van een baan of starten van een eigen bedrijfje. Uitgangspunt: opleiden en ondersteunen tot zelfredzaamheid in de eigen leefomgeving!

Alleen goederen of ook sponsoren? 
Het inzamelproces is mogelijk tegen minimale kosten dankzij de vele vrijwilligers en gemeentelijke financiële ondersteuning bij de huisvesting van de werkplaats.
Repareren van bijvoorbeeld een naaimachine brengt wel, soms aanzienlijke, kosten met zich mee. Denk dan aan een spoel, een spanninggeleider, een pedaal etc.. Het sponsoren van de reparatie van bijvoorbeeld een naaimachine (50 euro) is dus ook een optie. Ook het sponsoren van een vakman in opleiding is mogelijk. Met een bijdrage van 125 euro sponsort u een 1 persoons-set voor een timmerman, bankwerker of loodgieter. Bent u werkzaam in een timmerbedrijf, een machinefabriek of loodgietersbedrijf? Bespreek eens met uw leidinggevende en/of collega’s om eenmalig een jonge Afrikaanse vakman in opleiding te sponsoren.

Giften
Iedereen weet uit eigen ervaring dat internationaal transport kostbaar is. Een container zeevracht naar Afrika is dat ook. Geldelijke giften voor transport zijn dus ook welkom (en ook nog eens aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting want Vraag & Aanbod Internationaal heeft een ANBI status). Wie heeft binnenkort iets te vieren (jubileum, behalen pensioen etc.) of heeft een bonus of prijs in de loterij ontvangen? Laat iemand in een derdewereldland meedelen in de vreugde en geef gul. Welke sponsor kunnen we bij de volgende editie(s) van de krant in de schijnwerpers zetten?

Contact: Kijk eens rond op zolder, in de schuur of in de garage. Zeker weten dat hier nog bruikbare spullen staan die naar de solidariteitswerkplaats Huijbergen gebracht kunnen worden. Wanneer? Di, Wo en Do tussen 08.30 en 12.00 uur. Waar? Jeneverbes 2b, achter de Coop-winkel. U kunt ook even bellen met: 06-22335039.



Marktkraam Gered Gereedschap
Verzameld gereedschap
Voormalige Werkplaats Het Heijmansven.
Historie Solidariteitswerkplaats
Afbeelding