Willem Vermandere
Willem Vermandere

Horendonk viert 125 jaar parochie

Algemeen

HORENDONK - Het jaar 2024 wordt een feestjaar voor Horendonk! De parochie Sint-Vincentius à Paulo van Horendonk Essen bestaat dit jaar 125 jaar. En dat moet worden gevierd! 

Eind 1898 verwerven de inwoners van Horendonk eindelijk waarvoor ze jarenlang hebben geijverd… Het afgelegen gehucht Horendonk, in de volksmond ook wel den Uil genoemd, krijgt een zekere zelfstandigheid: een eigen parochie, kerk, scholen en wegen. Met Pasen 1899 beginnen de kerkdiensten in een voorlopige houten noodkerk. De parochie van de H. Vincentius à Paulo is ‘geboren’. 

In 1999 wordt het 100-jarig bestaan van de parochie al uitgebreid gevierd met onder andere de publicatie van het gedenkboek ‘Van Hornick tot Horendonk’ en een historische optocht waarin honderden figuranten de geschiedenis en het dorpsleven van Horendonk uitbeelden. 

Programma

We zijn nu 25 jaar later en wat mogen we dit jaar op den Uil verwachten? We vragen het aan Kathleen Pockelé van het feestcomité. “We hebben voor dit feestjaar een mooi programma samengesteld. Zoals gebruikelijk openen wij het jubileumjaar op 17 maart 2024 met een plechtige eucharistieviering gevolgd door een receptie. Bij een 125-jarig bestaan hoort ook een monument, in dit geval een muzikaal monument. Op woensdag 20 maart geeft Willem Vermandere een concert in de kerk van Horendonk. In de meimaand kan je in die kerk een tentoonstelling over de geschiedenis van de kapelletjes van Horendonk bezoeken. Wie van fietsen en wandelen houdt, moet in juli of augustus zeker deelnemen aan onze zoektocht. Deze tocht brengt je langs alle mooie en bijzondere plekken van Horendonk en je krijgt ook een stukje geschiedenis mee.”

Feestweekend

Wanneer ik aan Horendonk denk, dan denk ik spontaan aan Uilse Kermis. Staat er ook een gelijkaardig volksfeest op het programma, Kathleen? “Zeker en vast! Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september vindt op het kerkplein een echt feestweekend plaats. Iedereen is welkom voor een hapje en een drankje en er zal veel muziek zijn van eigen Uilse bodem. Er mag dus ook gedanst worden! Kom zeker ook kijken naar, of doe mee met Uilis Universalis. Dit spel wordt georganiseerd door de mannen van Kultuurgroep Keldertrapken. Je weet dus (niet) wat je mag verwachten.” 

Nostalgische beelden

“Op 4, 5 en 6 oktober flitsen we tijdens de filmavonden terug in de Horendonkse tijd met mooie en nostalgische beelden uit de oude Uilse doos. En in november (de juiste datum is momenteel nog niet bekend) sluiten we het feestjaar af met een orgelconcert in de kerk met deelname van de hoornblazers Waldo”, aldus Kathleen Pockelé van het feestcomité. 

Het belooft een druk en gezellig jaar te worden op den Uil. Alvast veel succes en een gelukkige 125-ste verjaardag!

Afbeelding