Voor de officiële opening van de expositie was veel belangstelling.
Voor de officiële opening van de expositie was veel belangstelling. Foto: AB

Weer een mooie CuMaWo expositie in Wouw

Algemeen

WOUW - Onder grote belangstelling werd onlangs op zondagmiddag in Markant te Wouw de expositie van de Roosendaalse kunstschilder Leo Breugelmans en de Rotterdamse kunstenares Marian Kastelein - gespecialiseerd in viltcreaties - officieel geopend.

Na een kort welkomstwoord door de organisatie gaf Marian Kastelein een toelichting op haar werk en werkwijze. Zij bewerkt de perfecte vilten bol door te branden of te oxideren en geeft zo de schoonheid van imperfectie weer. Door te experimenteren met vilt zoekt zij tevens grenzen op. Bij “Wabi Sabi” accepteert zij wat er is, voor en na een verandering. Bij “The circle of life” gebruikt zij een streep Japanse inkt om diverse vormen op het vilt vast te leggen. De in de vitrine aanwezige houten kistjes tonen een overzicht van gevonden voorwerpen.

Ontdekt

Leo Breugelmans wist de aanwezigen te boeien met een toelichting op zijn achtergrond: uitgeloot voor de kunstacademie St. Joost te Breda, specialisatie tekenen op de Pedagogische Academie en vervolgens tot 2018 werkzaam geweest in het basisonderwijs. Hij was al vroeg aan het tekenen in schriftjes en agenda’s en is inmiddels al een leven lang “autodidactisch bezig”. De laatste jaren heeft Leo Breugelmans bij de Sint-Lucas Kunstacademie veel geleerd en veel over zichzelf ontdekt, en dan met name wat niet bij hem past! 

Compositie

Leo schildert realistisch zonder thema of boodschap. Hij laat zich beïnvloeden door wat hem opvalt. Impulsen uit zijn omgeving zijn bepalend. 

Het spel tussen licht en donker houdt hem bezig. Vorm en kleur vindt hij ook belangrijk maar hij concentreert zich op het belangrijkste voor hem: de compositie. En dat is zichtbaar in meerdere bijzonder mooie olieverfschilderijen die nog een aantal zondagmiddagen te zien zijn in de voormalige trouwzaal van Markant. 

Als we Leo vragen te poseren voor de krant kiest hij voor het 1 bij 1 meter grote werk waarop een glazen bol - knikkertje - is vastgelegd. Een perfect werk met wiskundige vormen en ook nog eens in balans! 

Deze expositie is een echte aanrader voor kunstminnende lezers van De Krant. Je kunt er prettig kunstwerken bekijken maar eventueel ook werk van deze kunstenaars voor aantrekkelijke prijzen aanschaffen.

vilten kunstvoorwerp
olieverf schilderij Leo Breugelmans
vilten kunstvoorwerp
vilten kunstvoorwerp
Introductie tentoonstelling
Leo Breugelmans bij een van zijn olieverfschilderijen.
Olieverfschilderijen van Leo Breugelmans
Afbeelding
Marian Kastelein bij enkele van haar vilten kunstwerken.
olieverfschilderij Leo Breugelmans