Wouws dialect
Wouws dialect

Wouwse woorden gezocht

Algemeen

WOUW - Onder de vlag van Heemkundekring ‘De Vierschaer’ zijn er initiatieven genomen om een Wouws dialect woordenboek uit te brengen. Een groep van zes personen heeft al heel wat woorden en uitdrukkingen verzameld. De leden hebben de wijsheid niet in pacht en roepen de hulp in van onze lezers.

Dit alles om de streektaal vast te leggen en te bewaren. Met dialectwoorden en de bijbehorende typische uitspraak kun je teksten meer emotie en karakter meegeven en dat taalgebruik willen zij graag vastleggen. Dus kun je akkedeere, alveliengs, aosem, avvetoe, baomeskatje, begaoje, en konkelefoese aanvullen neem dan contact op met de werkgroep. André Dingemans en Jan van Oers uit de Beeklaan zijn de initiatiefnemers.
Mail naar: janvanoers@freeler.nl.

Spreekwoorden en gezegdes

Ook is de werkgroep geïnteresseerd in spreekwoorden en gezegdes. Ken je die laat het ons weten. Enkele voorbeelden daarvan: stront aon de knikker, motte gaon ooie, die is dun ort op, Aggut niej lust legtur dan oewe kop mar bij, daor zou ik gin eijers onder lèège.

Boekje 

Dialect is voortdurend in beweging, soms kan het aanvoelen als een lekkere warme Wouwse jas. Daar willen wij nog graag een kraag bij op zetten en er stevige knopen aannaaien om het voor altijd warm te houden. Wie doet er mee?

Hopelijk kunnen we dan op het einde van dit jaar een boekje uitbrengen, opgeleukt met enkele tekeningetjes waar je met veel plezier herinneringen aan op kunt halen.