Initiatiefnemers van gezondheidscentrum De Rotselaer met wethouder René van Ginderen.
Initiatiefnemers van gezondheidscentrum De Rotselaer met wethouder René van Ginderen. Foto: Adriënne Hermans-Dekkers

Wouw enthousiast over nieuw gezondheidscentrum

Algemeen

WOUW - Het gezondheidscentrum De Rotselaer uit Wouw is al weer enkele maanden open, maar onlangs kon iedereen een kijkje nemen en dat weekend werd meteen benut om met een officieel tintje het nieuwste icoon van Wouw te openen.

Initiatiefnemer Pieter Vrijdag loopt vol trots door de wachtkamer van De Rotselaer en samen met zijn mede-initiatiefnemers ontvangt hij de genodigden voor het officiële gedeelte. Samen met René Gerritsen van fysiotherapie de Praktijk, Boris van Wijk van de apotheek en het bestuur van de thuiszorg werd in 2019 het initiatief opgestart. 

Doel was om de Wouwse gezondheidszorg toekomstbestendig te maken en er voor te zorgen die ook efficiënt te laten werken. “Hier hebben we korte lijntjes, als je iets met een collega wil bespreken hoef je maar een paar stappen te doen en de afgelopen weken is al gebleken dat dit prima werkt”, geeft hij aan.

Meteen wil hij het Wouwse centrum als voorbeeld stellen de stad Roosendaal. “Deze week werd een plan gepresenteerd voor de Westrand in Roosendaal. Voor de gemeente zou ons centrum als voorbeeld kunnen dienen om ook daar iets dergelijks van de grond te tillen”, suggereerde dokter Pieter Vrijdag.

Officieel tintje

Apotheker Boris van Wijk verzorgde de officiële opening. Waarbij hij de opmerking maakte dat er veel langer gepraat en overlegd is met de gemeente dan er gebouwd werd. “In september 2021 hebben we het pand gekocht, in de december 2022 kwamen de vergunningen en in april 2023 kon de verbouwing van start gaan. En nu is alles bij elkaar gekomen en de meeste deelnemers zijn al helemaal gewend aan hun nieuwe werkplek.” 

Hij prees bouwmanager Paul van Oorschot die het hele proces heeft begeleid en overhandigde hem namens de ‘vier Rotselaeren’ een kunstwerk. En Van Oorschot schonk een cheque van 1.350 euro die bedoeld is om goede doelen in het dorp te ondersteunen. Binnenkort wordt gekeken welke projecten in aanmerking komen voor de ondersteuning.

Kunst uit het verleden

Het gebouw kreeg na de toespraken een stukje authentieke Wouwse kunst van Kees Keijzer terug. De zeven ‘mozaïek in betonplaten’ van deze kunstenaar werden uit het afgebroken Wit-Gele-Kruisgebouw gered en sieren voortaan het trappenhuis van het nieuwe gezondheidscomplex. Wethouder René van Ginderen mocht dit onthullen door het ophangen van een bord met een toelichting op het kunstwerk dat destijds de naam kreeg ‘een tuin vol bloemen’. Van Ginderen was van mening dat Wouw er met dit complex een icoon bij kreeg naast de kasteelvesting, de kerk en de molen.

Hij prees ook de initiatiefnemers en noemde het ‘een pareltje in het zorglandschap’. “We moeten dit goed vasthouden en nieuwe initiatieven steeds omarmen”, gaf de wethouder aan.

Verwondering en herinnering

Niet alleen de genodigden, maar alle Wouwenaren werden in de loop van het weekend in de gelegenheid gesteld om gezondheidscentrum ‘De Rotselaer’ te bekijken. En daar werd flink gebruikt van gemaakt. Alle ruimtes waren open, van de kapel met de Egym-apparatuur tot de ergotherapie, maar ook de spreekkamers van de dokter, de apotheek en de jeugdzorg op de bovenverdieping.

Tijdens die bezoeken kwamen de herinneringen los, want in het gebouw zat vroeger het klooster van de zusters die ook de meisjesschool onder hun hoede hadden en in het achterste deel van het gebouw die LHNO-school. 

De wachtruimte voor de huisartsen en de prikpost is gevestigd in de oude binnentuin. Die is nog overkapt, maar de buitenmuren zijn ongeschonden gelegen, compleet met het beeldje van Maria met kind en het opschrift ‘moeder bescherm ons’, tot de muurankers in de kloostermuur.

Opeten wat je kookt

“Ik heb hier nog op school gezeten”, vertelt Adriënne Dekkers uit Moerstraten, “Daar zaten de theorielokalen en daar was de keuken, waar we moesten leren koken. En je moest opeten wat je zelf gekookt had”, voegt ze er aan toe.

Ook Jannie Verplancke heeft herinneringen aan het gebouw, want in de jaren tachtig deed ze vrijwilligerswerk in de kapel waar nu de fysiotherapie gebruik van maakt. Daar werden kleding en andere spullen gebracht voor de actie ‘Wouw helpt Polen.

Ellen Broos vindt het gebouw een verrijking voor het dorp en Jef Dekkers vindt dat het een luxe voor het dorp is. “Ik ben blij dat het gebouw gebleven is en niet werd afgebroken”, zegt hij.

Gerry van Loon is vooral blij met de allernieuwste voorziening van de apotheek. Daar kun je na sluitingstijd met een code de medicijnen uit een automaat halen. “Dat lukt overdag niet, want dan moet er gewerkt worden”, verwoordt ze. Een medewerkster van de apotheek legt uit hoe het systeem werkt en dat in Wouw één van de eerste van deze systemen is geïnstalleerd.

Afbeelding