Harmonie Oranje Wouw bij het 100-jarig bestaan.
Harmonie Oranje Wouw bij het 100-jarig bestaan.

Met hangen en wurgen naar het eeuwfeest (1950-1974)

Algemeen

Historie Harmonie Oranje Wouw deel 4.

Het feest in 1949 was een succes voor ‘Oranje’, toch was het een ‘iel’ hoogtepunt in die periode. Nauwelijks waren de feestelijkheden voorbij of de vereniging verviel in de oude sleur. Het notulenboek van de vereniging meldde het ene onaangename voorval na het andere. De leden kwamen niet op de repetitie, er was kritiek op het bestuur, leden bedankten en bestuursleden haakten af. 

Ondanks de moeilijkheden waren er toch succesjes. Op 2 juli 1950 behaalde ‘Oranje’ in St. Willebrord op een bondsconcours een eerste prijs met 342 punten en dat betekende promotie naar de derde afdeling. Dat succes was zeker te danken aan de inzet van directeur Janus Konings.

Nieuw reglement

Voor het eerst sinds de oprichting in 1874 vond de vereniging het nodig dat het oude reglement herzien werd. Er werd een commissie in het leven geroepen die een concept samenstelde. In de commissie namen Leo van Ravels, Louis Sauter, Jan van Wezel, Piet Huijgen en Johan Bals zitting en de directeur werd als adviseur toegevoegd. Het nieuwe reglement werd in de vergadering van 27 april 1950 goedgekeurd. Enkele veranderingen waren dat de contributie van de werkende leden twintig cent per week werd en dat bestuursleden een gulden per maand moesten betalen. In het nieuwe reglement werden ook de donateurs genoemd. Die droegen per jaar drie gulden bij aan de vereniging. En in het reglement werd opgenomen dat werkende leden voortaan in het bestuur zitting konden nemen.

Wat opvalt in deze periode is dat in de notulen met geen woord wordt gesproken over het omzetten van een vereniging in een stichting. Op 7 september 1951 passeerde de akte bij de notaris en vanaf dat moment was er sprake van ‘Stichting R.K. Harmonie Oranje’.

Harmonielid C van Dorst wordt herbegraven

In 1950 werd C.W. van Dorst die op 25 mei 1940 gesneuveld was in Oostende in België terug naar Wouw gehaald om op het kerkhof hier opnieuw begraven te worden. De harmonie zorgde niet alleen voor een erewacht, maar ook werd via allerlei acties geld opgehaald. Uiteindelijk kwam zijn stoffelijk overschot op 3 september 1950 terug naar Wouw.

Met de vereniging ging het ondertussen ronduit slechts. De repetities werden slecht bezocht en muzikaal gezien stond de vereniging niet op een hoog peil. Ten einde raad besloot het bestuur om een geestelijk adviseur aan te trekken. Die moest dan jeugdleden zien te vinden en leden sommeren om beter naar de repetitie te komen. Het werd kapelaan Oomen en die hield regelmatig een ‘donderpreek’! In 1958 kwam H. Bergs uit Borgvliet als nieuwe directeur om op die manier nieuwe leden te krijgen, maar ook dat had weinig effect. Een andere vernieuwing was dat in 1959 het oude vaandel werd vervangen door een nieuwe vlag.

Het dieptepunt was dat tijdens een vergadering zeven leden een nieuw bestuur wilden en zes het oude bestuur wilden behouden. Daarop verliet het bestuur de zaal en konden de dertien aanwezige leden een nieuw bestuur vormen. Maar niemand wilde in het bestuur en uiteindelijk werd het oude bestuur gevraagd om te blijven, maar de voorzitter weigerde nog mee te doen. Jammer genoeg werd in die tijd het reilen en zeilen van de vereniging slecht genotuleerd, dus is er veel verloren gegaan.

Nieuwe instrumenten

In de periode na de Tweede Wereldoorlog gingen er heel wat fanfares en harmonieën over naar een lage stemming van het instrumentarium. Ook de Wouwse harmonie wilde dat, maar de kosten werden op 10.000 gulden geschat. Naast de harmonie was sinds 1961 een drumband actief. Die was bedoeld als ‘kweekvijver’ voor jonge harmonieleden. Voor die drumband waren acht bazuinen en vijftien nieuwe trommels nodig en die kostten 2500 gulden. 

Het gemeentebestuur was niet van plan de volledige kosten te betalen. De harmonie schreef daarom een renteloze obligatielening uit onder de bevolking. Dat liep prima en samen met een renteloze lening van de gemeente kregen op woensdag 17 oktober 1962 alle leden hun nieuwe instrument.

Degradatie afgewend

Omdat de harmonie in 1962 niet aan een bondsconcours had deelgenomen, wilde de bond de vereniging degraderen naar de vierde afdeling. Na bezwaar moet Oranje toch in de derde afdeling blijven, maar ze moesten zich onmiddellijk inschrijven voor een concours. En tijdens het bondsconcours in Prinsenbeek speelde Oranje de sterren van de hemel en behaalde een eerste prijs.

De harmonie bleek weer springlevend, want behalve dat er plannen werden gemaakt voor de viering van het negentigjarig jubileum, werd er ook gesproken over de aanschaf van uniformen. In de maand mei 1964 van dat jaar vond in Wouw het bondsconcours plaats en een maand later werd het negentigjarig bestaan gevierd in samenwerking met het ‘Wouwdeamuscomité’. Het vignet, dat harmonie ‘Oranje’ tot 2023 gebruikte werd ter gelegenheid van die feesten door Cees Keyzer ontworpen. 

In 1967 werd - op initiatief van ‘Oranje’ - een nieuw concours in het leven geroepen en wel het onderling concours voor muziekgezelschappen uit deze regio. De deelnemers waren de gezelschappen uit Heerle, Kruisland, Nispen, Oud Gastel, Wouw en Wouwse Plantage.

Een eeuw harmonie ‘Oranje’

De voorbereidingen voor het eeuwfeest begonnen al in 1971. Het ging toen niet slecht met de vereniging, want Rinus Heijnen en Sjaan Buyk leidden op dat moment veel jeugdige muzikanten op. Er bestonden zelfs plannen voor een jeugdharmonie.

Voor het eeuwfeest werd in 1973 een erecomité geïnstalleerd en werden nieuwe obligaties uitgegeven om nieuwe uniformen te bekostigen.

Het programma voor het eeuwfeest in 1974 bestond uit drie weekends. Heel West-Brabant liep uit om het programma van nabij mee te maken. Op de Markt verscheen een tent van 800 vierkante meter waarin zich de activiteiten afspeelden. Het programma startte vrijdag 7 juni met een optreden van de ‘Dizzy Man’s Band’ met een lichtshow en de tijd tussen hun optredens werd gevuld met muziek van een drive-in-show. Zaterdag 8 juni was een dag vol activiteiten met onder meer een politiehondendemonstratie, een kindercircus en een artiestengala met voor die tijd bekende namen als: Pierre van Ostade, Saskia en Serge, de Kermisklanten, de gebroeders Brouwer, Pierre Cnoops en Ria Valk. Op zondag volgde nog een grandioos drumband- en majorettefestival.

In het tweede weekend presenteerde harmonie ‘Oranje’ de nieuwe uniformen, tijdens een concert voor het gemeentehuis met ‘Juliana’ uit Heerle, ‘Soli Deo Gloria’ uit Wouwse Plantage en drumband ‘Di Woude’. Daar werd de speciaal door directeur C. Rombouts gecomponeerde ‘Wouwdeamusmars’ gespeeld.

Tijdens het derde weekend was de vereniging present in een plechtige eucharistieviering en aansluitend vond er een receptie plaats in clublokaal ‘Modern’ van Bart Suijkerbuijk in de Roosendaalsestraat.

Drumband Oranje Wouw in 1972.
Harmonie Oranje in de Oranje in Wesemaelestraat.
Woudeamusvignet
Wouwdeamusaffiche
150 jaar Harmonie Oranje