Brabants boekske
Brabants boekske

Brabants boekske 2023 gered

Algemeen

REGIO - ‘Je maakt ons al jaren blij met je wekelijkse dialectrubriek, dus we mogen wel eens iets terugdoen.’ Met deze woorden begeleidde Ton Tielemans van Minerve Pers het gulle gebaar waarmee hij het voortbestaan van het Brabants boekske veilig stelde. Samen met zijn echtgenote Bep en hun zoon Freek runt Tielemans de uitgeverij die De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant uitgeeft en vanaf heden ook De Krant regio Wouw.

Elk jaar werd afgewacht wat het thema van de landelijke Boekenweek was. Daarna werden de Brabantse dialectauteurs uitgenodigd om aan de hand van dat thema een verhaal of gedicht te schrijven, ieder in eigen Brabantse dialect. 

Cultureel erfgoed

Het Brabants boekske verscheen in 2022 voor de zeventiende keer. In het boekske werd aangekondigd dat de Stichting Brabants, de uitgever van het boekske, ermee ophield. Het boekske was al die jaren al enigszins verliesgevend geweest, maar de laatste jaren liepen de verliezen zodanig op dat de stichting deze niet meer wilde dragen. Bovendien vond de inmiddels tachtigjarige Cor Swanenberg, een van de twee redacteuren van het boekske, het na zeventien jaar welletjes. Jan Luysterburg, de andere redacteur, gaf zich echter niet gewonnen. Hij gaf tijdens de presentatie van het boekske aan door te willen gaan. De dialecten vormen immers een kostbaar en waardevol cultureel erfgoed. Bovendien mag een uiterst zinvolle traditie die al zeventien jaar bestaat natuurlijk niet zomaar verdwijnen. De dialectschrijvers en -dichters krijgen al zo weinig podia tot hun beschikking.

Het was dit jaar lang wachten op het thema, dat ’identiteit’ bleek te zijn. Luysterburg vertaalde dit onmiddellijk in: ’k Zal oe vertelle wie ik ben, als titel voor het achttiende Brabants boekske. 

Vanuit de hele provincie ondervond Jan veel steun voor zijn initiatief. De mensen die jaarlijks de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd organiseren boden spontaan aan ook de presentatie van het Brabants boekske te willen verzorgen. De gemeente Oss stelde elk jaar al de Willem Ivenprijs beschikbaar voor het mooiste verhaal of gedicht in het boekske en gaat daar graag mee door. De onafhankelijke jury die de winnaar bepaalt wil haar werk ook voortzetten.

Een professionele vormgever bood aan om het boekske gratis vorm te geven en begon alvast met het ontwerpen van een prachtige omslag.

Iris Bongers is alweer ijverig aan de slag gegaan met het maken van fraaie tekeningen. Er bood zich een zeer deskundige taalkenner aan als eindredacteur. Op de dag dat de literaire bijdragen binnen moesten zijn waren er op de kop af vijftig inzendingen binnen, evenveel als andere jaren. De hele organisatie was dus rond. Alleen was er geen cent in kas, dus waarvan moest de drukker betaald worden?!

Jan legde zijn problemen voor aan de leiding van Minerve Pers. Die hoefde niet lang na te denken om de verlossende woorden uit te spreken: Minerve Pers betaalt de factuur van de drukker, ondanks het risico dat dit bedrag achteraf niet helemaal wordt terugbetaald. Met andere woorden, het risico is voor Minerve Pers. Mocht er eventueel winst worden gemaakt, dan gaat die in een potje voor uitgave nummer negentien van het Brabants boekske.

Op zondag 5 maart 2023 wordt in de zaal van mfa De Snoeck in Lith het achttiende Brabants boekske gepresenteerd, tijdens een amusementsprogramma vol dialect en muziek.

Wij houden u op de hoogte.