Kerk Wouw
Kerk Wouw Foto: Bep Tielemans

Wilt u ook nieuwe steunbeer worden van de Wouwse kerk?

Algemeen

WOUW - Op de gevel aan de zijde van de Markt van de Lambertuskerk in Wouw prijkt een groot billboard, met daarop twaalf logo’s van bedrijven die als steunbeer fungeren voor het behoud van dit markante gebouw in de kern van Wouw.

Dit bord werd onthuld voor wethouder Van Gestel van de gemeente Roosendaal in aanwezigheid van de twaalf sponsoren, een afvaardiging van het parochiebestuur en de leden van de Stichting Behoud Lambertuskerk. De onthulling van dit billboard markeert de periode van herstel van de markante toren, die de stichting achter de rug heeft en geeft het startpunt van de volgende fase van de restauratie van het belangrijke monument aan.

In 2021 is het parochiebestuur erin geslaagd, mede door de bijdrage van Stichting Behoud Lambertuskerk de toren grondig en duurzaam te restaureren. Zonder de bijdrage van de Stichting was dat het parochiebestuur niet gelukt, omdat zij niet over de financiële middelen beschikten. Met de restauratie van de toren was een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro gemoeid. De toren staat er weer schitterend bij en gaat zeker het eind van deze eeuw halen. Die doelstelling wil de Stichting Behoud Het Icoon met de rest van de kerk ook behalen.

Nieuwe ambitie

Om dat te bereiken verdient de gehele kerk dezelfde aanpak als de toren. Nieuwe leien, nieuwe voegen en slechte stenen vervangen. Kortom de gehele buitenkant van de kerk aanpakken. Hier is een bedrag mee gemoeid van ongeveer 1,5 miljoen euro. “Een hele opgave, maar zeker niet onhaalbaar”, is de stellige mening van leden van het stichtingsbestuur. “Als wij als Stichting het fundament helpen leggen van dat anderhalf miljoen, streeft het parochiebestuur, eigenaar van het gebouw, er naar om 60% van dat bedrag binnen te halen via bijdragen van Het Rijk en De Provincie. Het komt er dus op neer dat Stichting Behoud Lambertuskerk de komende jaren moeten proberen € 600.000,- binnen te halen.”

De Stichting wil die € 600.000,- in 12 jaar bij elkaar zien te krijgen. Het startpunt ligt in 2022 en het eindpunt in 2034. Deze gefaseerde aanpak heeft ook te maken met de subsidiemogelijkheden van Rijk en Provincie. Twaalf jaar lang € 50.000,- per jaar moet mogelijk zijn. “We hebben ruim 250 vrienden van gemiddeld € 100,- per jaar.”

Steunberen houden de kerk overeind

Inmiddels zijn er veertien steunberen (12 staan op het billboard en twee steunberen hebben hun gift anoniem gedaan), die de komende vijf jaar elk € 1000,- per jaar bijdragen. “Dus we zijn er nog niet, daarom deze oproep, de kerk heeft niet alleen stenen steunberen nodig, maar ook financiële”, is het idee achter deze actie. Volgens de initiatiefnemers zit er zeker nog rek in het aantal steunberen.

Wie komt er nog meer op het bord?

Wie wil meehelpen de Lambertuskerk voor de toekomst te behouden en dit beeldbepalend gebouw in de kern van Wouw een mooie toekomst te geven? Wie wil historie schrijven? Wie wil er ook op het bord? Natuurlijk kan dat!  Stuur een mailtje naar info@icoonvanwouw.nl of bel naar Peter van Steekelenburg: 06-51665464 of Peter Buijs: 06-23296161.