AED Unit in de Kasteelstraat te Wouw.
AED Unit in de Kasteelstraat te Wouw. Foto: AB

Nieuwe AED in Kasteelstraat Wouw

Algemeen

WOUW -  Jaarlijks zijn er zeventienduizend mensen in Nederland die buiten het ziekenhuis getroffen worden door een hartstilstand. Je schrikt als je dit cijfer ziet. Is dat dan ook direct het einde van het leven van degenen die hier mee geconfronteerd worden? 

Veilig idee

Gelukkig niet want er zijn op veel plekken zogeheten Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) opgehangen. Deze draagbare hart-starters kunnen door omstanders, met voldoende kennis van zaken, worden benut om het hartritme van iemand met een hartstilstand te herstellen. Een veilig idee dus als er zo’n AED in je woon-, werk- of winkelomgeving aanwezig is.

Op dinsdag 4 maart jongstleden is aan de woning in de Kasteelstraat 17 te Wouw een nieuwe AED gemonteerd. De Coöperatie Univé heeft deze plaatsing mogelijk gemaakt, niet alleen in Wouw maar in dezelfde week ook in vijf andere Nederlandse dorpen en steden.

Cursus 

En dat is niet het enige geschenk aan de dorpsgemeenschap. In elke gemeenschap, dus ook in Wouw, krijgen twaalf buurtbewoners van Univé een gratis AED-training en reanimatiecursus aangeboden. De deelnemende buurtbewoners verkrijgen zo essentiële vaardigheden zodat zij snel en effectief kunnen handelen in noodsituaties. Zo is Wouw weer een bijzondere voorziening rijker. Bedankt woningeigenaar en organisatoren!