Wat is dit voorwerp op de kubus bij VVV-Wouw in de maand april?
Wat is dit voorwerp op de kubus bij VVV-Wouw in de maand april?

Voorwerp kubus zakkenhaak

Algemeen

WOUW - Het voorwerp van de maand maart 2024 was een balenhaak of zakkenhaak. Wie vroeger juten zakken (baolzakke) versjouwde kan zich misschien nog wel herinneren dat het vastpakken van zo’n zak altijd lastig was. Het was altijd zoeken naar de punten of de dicht geknopte hals waar je hem het beste kon vastgrijpen.

Als je dat een hele dag moest doen, had je op het einde van de dag geen vingers meer over. Daarom is waarschijnlijk deze handgreep met twee kleine haakjes uitgevonden. Deze kon je overal waar je maar wilde in de gevulde zak vastslaan. Vroeger werden veel stukgoederen verpakt in juten zakken: graan, kaf, koffiebonen, kolen, zand en vul maar aan.

Om pakken hooi of stro te versjouwen hadden veel boeren vroeger ook dergelijke haken. Maar die was dan net iets groter, zodat die beter in het hooi of strooi vast bleven zitten. Zo hebben wij als klein manneke heel wat pakken hooi en stro over de hooizolder gesleept. Wie ons aan zo’n hooihaak kan helpen mag altijd even reageren.

Er kwamen deze maand opnieuw de nodige goede oplossingen binnen, zowel in de VVV-winkel als per mail. Daarbij hebben we alle mogelijkheden waar de haak voor gebruikt kon worden (van zakken tot pakken stro en bussels vlas) goed gerekend. De prijs ging na loting naar Mariëtte Gerritse.

Voorwerp maand april

Deze keer een nieuw voorwerp dat vroeger werd gebruikt. U kunt in de VVV-winkel uw oplossing invullen op een briefje, maar dat mag ook per mail op: martel6@hetnet.nl

Voorwerp op de kubus maart: balenhaak of zakkenhaak.