Wat is dit voorwerp op de kubus in april?
Wat is dit voorwerp op de kubus in april?

Voorwerp op de kubus was een zettol of spinningtol

Algemeen

WOUW - Het voorwerp op de kubus bij VVV Wouw van maart was een zettol of spinningtol. Tollen was vroeger een leuke bezigheid waar kinderen zich lang mee konden vermaken. Vaak werden er wedstrijden gedaan wie het langst de tol draaiende kon houden.

Je had veel verschillende tollen. De bekendste is wel de drijftol, een tol in de vorm van een paddenstoel die je met een zweepje aan de gang hield. Ook de priktol of werptol was heel geliefd daarmee kon je nog hogere snelheden behalen. Deze had aan de bovenkant een bolvorm en aan de onderkant een punt met een stalen punt. 

Het was de kunst om de tol zo snel draaiend op de grond te gooien. Dat deed je door een touwtje om de tol te wikkelen. Door snel aan het touwtje te trekken kreeg de tol zijn vaart mee.

Als je nog niet zo goed kon tollen had je een tol met een zogenaamde sleutel erbij, de zettol of spinningtol. In het gaatje van de tol stak je de malie van een vetertouwtje, ook wel nestel of rijgsnoertje genoemd. 

Maar in Wouw spraken wij vroeger liever over een nissel. Deze draaide je op in het gat van de sleutel. Door er hard aan te trekken kwam de tol in beweging en schoot de tol uit de sleutel en zette hem zogenaamd op de grond. Deze tol lag op de kubus.

We kregen geen enkele juiste oplossing binnen, maar wel de nodige antwoorden dat het om een tol ging. Uit die oplossingen hebben we er eentje getrokken en de prijs gaat naar Annie Schijvenaars in Kruisland.

Voorwerp april

Op de kubus hebben we weer een nieuw voorwerp gelegd. Waarschijnlijk zijn er onder onze lezers wel die als kind met dit (zelfgemaakte) voorwerp hebben gespeeld. Oplossingen kunnen gratis genoteerd worden op een briefje bij de VVV in Wouw of per mail toegestuurd worden naar martel6@hetnet.nl. Vergeet niet uw naam en adres te noteren.

Zettol of spinningtol.