Stiefmoeder, stiefzussen en Assepoester
Stiefmoeder, stiefzussen en Assepoester Foto: Ineke Stofmeel

Roosendaals Toneel speelt stuk over Assepoester

Algemeen

ROOSENDAAL - NISPEN - De volwassenenafdeling van Roosendaals Toneel speelt twee keer per drie jaar voor een volwassen publiek meestal ‘literair’ toneel. Maar één keer per drie jaar gaan ze los: dan studeren ze met veel plezier een stuk in voor kinderen, en hun (groot)ouders. Dit jaar is het “Hoe Assepoester Cinderella werd” geworden. Het stuk is geschreven door één van de leden, Ad Stofmeel. 

De basis van het Assepoesterverhaal is overeind gebleven, maar deze versie is toch vooral niet erg braaf, zit vol anachronismen (zoals Google Maps in de koets) en is eigentijds (wie vraagt wie ten huwelijk?! En: de fee en zijn twee hulpfeeën zijn mannen). 

De schrijver schroomde ook niet om een hedendaags probleem aan te pakken: pesten. Dat gebeurt onder andere onder het aloude motto “Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet”. Al zit er dan een boodschap in, er zal vooral gelachen worden: de stiefmoeder en -zussen zijn niet bepaald charmante, intelligente wezens en ook de hulpfeeën zijn niet erg traditioneel sprookjesachtig. Wat de titel betreft: in andere landen wordt Assepoester Cinderella genoemd. Waarom? Daar volgt in deze voorstelling een verrassend, maar taalkundig verantwoord antwoord op. De regie is in handen van Eric Borghouts, die lid is van een andere vereniging uit de gemeente: Onderling Kunstgenot. Mooi, dat er over elkaars grenzen gekeken wordt! Eric had tot nog toe meestal zelf gespeeld en kinderen geregisseerd. Hij blijkt nu ook volwassen spelers uiterst creatief en inspirerend te kunnen begeleiden.

De spelers zijn: Dymphna van Croonenburg (stiefmoeder), Maricoline Vermeulen (stiefdochter Hamerteen), Caitlin van Osch - Dirven (stiefzus Kwallaria), Lisanne Jongeneelen (Assepoester), Ad Stofmeel (fee), Frank van der Graaf (hulpfee), Rini Jongeneelen (hulpfee), Gertjan Aalpoel (prins Julius Caesar van Coburg - Nassau), en Connie Jongeneelen (lakei en dame op het bal).

“Hoe Assepoester Cinderella werd” wordt opgevoerd: - Zondag 14 april in het Cultuurhuis, Bovendonk 111, Roosendaal. Aanvang 14.00 uur. Kaarten: www.roosendaalstoneel.nl. - Zondag 23 juni in Openluchttheater Nispen. Aanvang 14.30 uur. Kaarten aan de deur. - Woensdag 10 juli in de tuin van De Kring. Twee voorstellingen: om 13.30 - uur en om 15.45 uur. Kaarten: www.dekringroosendaal.nl. Zondag 21 juli Fort Sabina. Aanvang 14.30 uur. Kaarten: www.fortsabina.nl.