Herdershond Blacky
Herdershond Blacky Foto: AB

Dierenopvangcentrum Arduin als levenswerk

Algemeen

ROOSENDAAL - KRUISLAND - Als je van Roosendaal richting Kruisland rijdt dan zie je bijna halverwege de woning en de daarnaast gelegen toegangspoort waar het echtpaar Henk en Marie-José van Hest met hun dochter Esther het enige dierenopvangcentrum c.q. asiel van de regio runnen. Al 36 jaar zijn zij 24/7 in de weer met zwerfdieren en meldingen van gewonde of alleen gelaten kleine dieren. Het gaat om katten, honden, vogels, egels, konijnen en nog veel meer dieren die in huis en de vrije natuur voorkomen. Hoelang nog? Geen idee. Dus belt De Krant op vrijdagochtend aan de deur bij Arduin waarna een goed gesprek en een rondleiding volgen.

Hoe is Arduin hun levenswerk geworden? Marie-José vertelt: “Ik werkte destijds als directiesecretaresse en dacht ‘wat kan ik gaan doen zodra er kinderen komen’ want stilzitten is niets voor mij.” Destijds woonde het paar in Goirle toen Marie-Jose de opleiding “Vakbekwaamheid honden en katten besluit” ging volgen. Daarbij hoorden ook stages, vanuit haar toen nieuwe woonplaats Wernhout, in Tilburg en Roosendaal. De inspecteur van de landelijke inspectiedienst attendeerde haar toen over Vroenhout, dat ter overname werd aangeboden. In 1988 namen zij het toenmalige Vroenhout over van de vorige eigenaar. De start was moeizaam doordat regelmatig schuldeisers aan de deur stonden die van de vorige eigenaar nog geld te goed hadden. Er moest dus een goede naam worden opgebouwd en dat kost tijd. 

Inmiddels is Arduin een dierenopvang (oude term asiel) maar ook een pension voor huisdieren en een opvangpunt voor zwerfdieren uit de hele regio. Vandaar dat de dierenambulance op het terrein startklaar staat geparkeerd. De verzorging van de dieren was het paar niet vreemd want zij fokten in Wernhout Labrador Retrievers.

Effect

Is er veel veranderd in de achterliggende jaren? Marie-José: “In de beginjaren werden veel zwerfhonden en -katten bij Arduin afgeleverd. Tegenwoordig is dat flink minder dankzij het verplicht chippen van honden in Nederland en ook het steeds meer vrijwillig chippen van katten. Omdat in Nederland de asielen verplicht zijn de honden en katten te chippen heeft dit uiteraard ook effect op het aantal zwerfdieren dat bij de asielen wordt aangeboden. Daarnaast worden veel gevonden honden en katten tegenwoordig op chip gecheckt bij de dierenartsen. Dat maakt het vinden van de eigenaar een stuk makkelijker. Die dieren komen dan niet meer bij ons binnen. Het aantal asielhonden is landelijk teruggelopen, waarschijnlijk doordat de baasjes meer thuis zijn gaan werken. Goed nieuws dus allemaal.

Veeleisend

Een duidelijk minder positieve ontwikkeling kan Marie-José niet voor zich houden: “Veel bellers zijn veeleisend tot op het vervelende af. Wij nemen bijvoorbeeld geen ongevaccineerde dieren in pension. Toch eisen mensen een plaatsje voor hun hond als ze op vakantie gaan. Maar ons antwoord is en blijft ‘Nee’. Het mag wettelijk niet, dus doen we het niet.”

“Wat we ook meemaken zijn mensen die in het broedseizoen bomen gaan snoeien en ons bellen als de vogeltjes vervolgens uit het nest vallen. Of wij die maar even willen komen ophalen. Tja, zo werkt het dus niet.”

Pensionfunctie 

Tegenwoordig komen veel honden tijdens de vakantiemaanden en lange weekenden bij Arduin in het pension. “Wij hebben hier maximaal 55 pensionplaatsen voor honden en zo’n 100 plaatsen voor katten. Eigenaren laten hun kat vaker thuis wanneer ze met vakantie gaan. De verzorging is dan vaak in handen van een familielid of buurvrouw. Daar gaat het nog wel eens mis als de deur wordt geopend en de kat er vandoor gaat. Die worden dan vaak weer bij ons afgeleverd. In plaats van een pension kat is het dan een gevonden kat geworden. Alle dieren die hier logeren worden ‘op maat’ behandeld. Sommige verblijven hier in een roedel, andere als tweetal maar er zijn ook honden die zich alleen lekker voelen. Dat zijn meestal de oudjes; die blijven veelal binnen.”

Dierenambulance

“Dankzij de financiële ondersteuning van Stichting Dierenlot zijn wij in staat de dierenambulancedienst in de benen te houden. We rijden op jaarbasis zo’n 60.000 km om dieren op te halen of juist weg te brengen naar bijvoorbeeld het vogelrevalidatiecentrum in Klein-Zundert. Wat we ophalen? Uiteraard honden en katten. Maar je moet ook denken aan aangereden ganzen, zwanen, egeltjes, vogeltjes en grote vogels zoals de buizerd en reiger en klein wild zoals haasjes (soms met de navelstreng er nog aan), konijnen en vossen. Omdat wij onder de vlag van het Vogelrevalidatiecentrum opereren, mogen wij vogels en wild langer dan 24 uur opvangen alvorens ze doorgebracht worden naar het Revalidatiecentrum.”

Opvangfunctie

Wat komt er zoal kijken als een zwerfhond of -kat bij Arduin wordt afgeleverd? Marie-Jose en Henk vullen elkaar aan: “Als eerste wordt gecontroleerd of het dier een chip heeft. Wanneer deze staat aangemeld wordt er contact gezocht met de eigenaar zodat deze het dier tijdens onze openingstijden kan terughalen. Wanneer het dier geen chip heeft, komt het in de opvang te zitten. Wij plaatsen het dier op onze site onder de rubriek ‘Recent gevonden’. Ook geven wij alle gevonden (huis)dieren door aan Amivedi. Wanneer de eigenaar zich niet meldt binnen 5 dagen, zijn wij wettelijk verplicht om het dier te laten inenten. Het dier wordt door de dierenarts gecontroleerd en krijgt de medische zorg die eventueel nodig is. Tevens wordt het dier ontwormd en behandeld tegen uitwendige parasieten.”

Vrijwilligers

Een zwerfdier moet tenminste 14 dagen in de opvang verblijven voordat het ter adoptie mag worden aangeboden. “In de zomer van 2023 waren hier zo’n 150 katten en kittens tegelijk in de opvang. De maanden juni, juli en augustus zijn topmaanden voor poezen met kittens en kittens zonder moeder. Deze laatste groep vraagt enorm veel zorg. Gelukkig kunnen we hulp inroepen van vrijwilligers die de moederloze kittens met de fles grootbrengen en socialiseren. Deze mensen verrichten geweldig werk voor ons en wij zijn ze dan ook zeer dankbaar voor hun inzet.”


Concurrentie?

Henk: “Concurrentie die is er niet want de dichtstbijzijnde opvangcentra zijn in Goes, Breda, Waalwijk en Dordrecht te vinden. We worden door de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Bergen op Zoom, Rucphen, Woensdrecht en Steenbergen financieel ondersteund met een opvangvergoeding voor zwerfdieren (een gemeentelijke zorgtaak!). Voor ons zou het vele malen makkelijker zijn wanneer wij, zoals in veel andere gemeenten, een vaste vergoeding per inwoner krijgen. Dat levert minder administratieve werklast en meer tijd voor verzorging op.”

Hoe lang gaan Henk en Marie-José nog door? Beiden worden een beetje emotioneel want hun gezondheid laat te wensen over. Nog heel lang doorgaan zit er zeker niet in. Het echtpaar: “We zoeken opvolging.”

Blacky

Wat zoeken ze ook? 

“Een baasje voor Blacky, een gesteriliseerde Duitse herder die op 25.10.2017 is geboren. Een gezond en lief dier maar haar baasje kan niet meer voor haar zorgen. 

Blacky zit al een half jaar hier in het pension. We zoeken een goed tehuis voor haar”.
Vandaar dat niet Henk en Marie-José maar Blacky op de foto bij dit artikel staat.

Dierenopvangcentrum Arduin
Bord Vooropvang
Herdershond Blacky
Dierenopvangcentrum en Pension Arduin