Adje Verbocht in actie.
Adje Verbocht in actie. Foto: A. van Bockel

Schone bermen en perken door supporters Schoon Wouw

Algemeen

WOUW - WOUWSE PLANTAGE - Het is een mistige maandagochtend als ik rijdend over de Plantagebaan mevrouw Adje Verbocht met een grijper en een boodschappenwagentje in de berm aantref. Zij heeft al een flinke hoeveelheid, door weggebruikers achtergelaten, afval verwijderd. Niet vreemd volgens Adje aangezien ‘de carnavalsoptocht in Wouwse Plantage zaterdag door het dorp is gereden en veel kijkers heeft getrokken’. 

Adje is aangesloten bij een groep van 33 inwoners van Wouw die als “Supporters van schoon Wouw” al sinds 2012 onder leiding van coach Piet van Meel de bermen, paden en perken in en rond Wouw regelmatig opschonen. En dat is te zien! Er is sprake van vrijwilligheid maar niet vrijblijvend. In een convenant heeft elke vrijwilliger getekend welke straat en buurt zij schoonhouden. De gemeente Roosendaal ondersteunt dit vrijwilligerswerk met materialen in bruikleen en zaken zoals plastic afvalzakken en handschoenen. Tweemaal per jaar wordt het dorp en het buitengebied extra schoongemaakt, hierbij geholpen door veertien extra mensen. Piet wordt geadviseerd en ondersteund door twee hulpcoaches. Hotspots, de meest vervuilde plaatsen in het dorp nabij parkeerplaatsen en ondergrondse containers, krijgen extra aandacht. 

PDB afval. In Wouw zijn 350 kroonringen aan lantaarnpalen bevestigd. Dat beperkt succesvol het rondzwerven en verwaaien van zakken PMD afval (beter: waardevolle grondstoffen). 

Hondenpoep. Niets vervelender dan een hondendrol onder je schoenzolen. Dat wordt al jaren preventief aangepakt. In totaal 17 hondenpoepzakjeshouders krijgen in Wouw regelmatig bezoek van een toezichthouder. Hij/zij zorgt voor controle en aanvulling van poepzakjes. Piet is duidelijk niet te spreken over het gedrag van enkele Wouwse hondenbezitters. Zij gooien de gevulde poepzakjes in de struiken of op straat. Tja, wat moet je met dit gedrag? 

Zelf opruimen. Praten en schrijven over bermen opschonen is te makkelijk. Ervaring opdoen dan maar. Ik ga met een gele Jumbo tas op pad en parkeer bij de kleiduivenschietbaan tegenover café “Trapke op” mijn auto. Ik beperk mijn opschoonactie tot het verwijderen van weggegooide plastic flessen en blik. Zonder grijper ga ik aan de slag. Het blik trap ik plat. Scheelt ruimte in mijn tas! Binnen de kortste keren vult mijn plastic tas zich met blikjes van alle bekende Nederlandse, Belgische en Poolse biermerken. Wat opvalt: die liggen vooral in de bochten van de weg. Lekker makkelijk: autoraam open en hup… naar buiten die zooi. O ja, de half lege pizzadoos kan ook de berm in. 

Fietsersafval. Op plaatsen waar fietsers en mountainbikers het bosgebied in- of uitrijden tref ik blikjes van de bekende energie-drankmerken aan. Achtergelaten bananenschillen completeren het fietsersafval. Hier en daar tref ik ook een enkele plastic fles met statiegeldlogo aan. Dat is waarschijnlijk achtergelaten om mij te belonen voor dit vrijwilligerswerk. Je moet wel positief blijven denken!

Terug naar Adje. Haar tas zit propvol blik, zwerfplastic, karton en papier. Ook heeft zij een kunststof flesje met statiegeld logo gevonden. Voor het statiegeld moet je het niet voor willen doen. Waarom dan wel?

Goed gevoel. Alle vrijwilligers ervaren het plezier van een schone woonomgeving. Het geeft een goed gevoel als je na een opschoonronde door het dorp loopt, fietst of met de auto rijdt. En, zegt ook Adje, “je bent lekker in de buitenlucht in beweging.” Bewegen? Ja, veel bukken, grijpen, de droge sloot in- en uitklimmen et cetera. Adje loopt weer richting Wouw. De berm is nu ‘Super Schoon’!

Mevr. Adje Verbocht